HR: Industrijska proizvodnja u novembru pala 1,7 posto

ZAGREB – U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u novembru pala 1,7 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, našavši se ponovno na silaznoj putanji nakon rasta u prethodnom mesecu.

U oktobru je, naime, hrvatska industrija porasla za 2,8 procenata na godišnjem nivou, što je bio njen prvi rast nakon 11 meseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja u novembru potonula za 2,6 procenata u odnosu na prethodni mesec, prenosi portal Seebiz.

Pad proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je u novembru tri od pet sektora, a najviše, za 17,6 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S padom od 9,1 odsto sledi proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 3,6 posto.

S druge strane, novembarska proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 7,7 procenata međugodišnje, a intermedijarnih proizvoda za 3,0 posto.

Od početka godine do kraja novembra, hrvatska industrija je pala za 3,8 posto u odnosu na uporedni 11-mesečni period prošle godine.

Pored industrijske proizvodnje, u novembru je pao i promet u trgovini na malo na godišnjem nivou za 0,7 posto, što je posledica slabosti lične potrošnje u doba koronakrize.

Ti podaci ukazuju na nastavak recesije, ocenjuje Seebiz i podseća da je u drugom tromesečju hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo za rekordnih 15,4 procenta međugodišnje a u trećem za 10 posto.

S obzirom na slabe pokazatelje u oktobru i novembru, za očekivati je da će se privredni pad nastaviti i u četvrtom kvartalu 2020, zaključuje taj portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.