U trendu

HR: Ministarstvo finansija blokiralo rad 14 stranih kladionic

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo finansija izdalo je nalog za zabranu rada 14 stranih priređivača igara na sreću, a reč je uglavnom o internet kladionicama koje su svoje usluge u Hrvatskoj nudile ilegalno.

Nakon što je početkom godine u Opšti poreski zakon ugrađena mogućnost zabrane obavljanja pojedinih privrednih delatnosti putem interneta, Poreska uprava krenula je s gašenjem ‘ilegalaca’ koji deluju na hrvatskom tržištu, piše tportal.

Na udaru poreznika prvenstveno su se našle internet kladionice koje u Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te delatnosti, a istovremeno ni njihovi igrači ne plaćaju porez na dobitke.

Postupak sprečavanja obavljanja ilegalnih delatnosti regulisan je pravilnikom koji je stupio na snagu početkom maja, prenosi SEEbiz.

Na sve veće prisustvo ilegalnih internet kladionica koje privlače domaće igrače, vec duže vreme upozoravaju hrvatska udruženja za igre na sreću. Prema njihovoj proceni, gradani godišnje u ilegalnim internet kladionicama potroše oko tri milijarde kuna (preko 400 miliona evra), a država propušta da naplati oko milijardu kuna poreza.

S druge strane, domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u budžet više od milijardu kuna. Pritom se značajan deo prihoda od koncesijskih naknada i naplaćenog poreza koristi za finansiranje kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih organizacija u skladu s programima za razvoj civilnog društva, podseća SEEbiz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.