U trendu

HR pustila u opticaj novu kovanicu povodom predsedavanja EU

ZAGREB – Hrvatska narodna banka (HNB) je pustila u opticaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna povodom obeležavanja hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije 2020. godine.

Prigodni opticajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaestougla i iskovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu u količini od 30.000 komada, saopšteno je iz HNB.

Na prednjoj strani, unutar jezgra kovanice nalazi se prikaz „šahovnice“, koji se kao tipografsko rešenje sastoji od slova i brojeva čiji međusobni položaj asocira na polja grba Republike Hrvatske. Kompozicijski, skraćenicama „HR“ i „EU“ i godinom predsedavanja „2020“, prenosi se poruka povezanosti Hrvatske i EU, prenosi Poslovni dnevnik.

Oko tipografskog rešenja „šahovnice“ je kružno ispisan tekst „Hrvatsko predsedanje Vijećem Europske Unije“ i godina izdanja „2020.“.

Na naličju kovanice se u centralnom delu nalazi stilizovana numerička oznaka nominalne vrednosti „25“, pri čemu je broj „25“ ukomponovan sa telom kune zlatice. Iznad tog broja se nalazi grb Hrvatske, a ispod njega je ispisan naziv novčane jedinice „kuna“. Levo od numeričke oznake prikazana je položena grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno položena grančica lovora u cvatu. Na prstenu kovanice je u gornjem delu polukružno ispisana reč „Republika“ a u donjem delu reč „Hrvatska“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar