U trendu

HR sindikat: Ne radi se o zaokruživanju cena, poskupljenja i 20 odsto

ZAGREB – Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, rekao je da je centrala sindikata zatrpana pozivima građana koji su ozlojeđeni poskupljenjima zbog prelaska na evro i da se ne radi o „zaokruživanju“ cena, kako tvrde trgovci, već o poskupljenjima od 20 i više procenata.

„Građani su ogorčeni. Poskupljlenje se zaista događa na sve strane. I kad slušam trgovce koji govore da ništa kod njih nije poskupelo, onda ne znam šta se događa, jer građani neprekidno govore da je u velikim, ali i malim trgovinama, posebno pekarama i drugim uslužnim delatnostima, došlo do velikog poskupljenja, a ne blagog zaokruživanja cena. Tu se radi o poskupljenjima od 10, 15, 20 i više odsto“, naglasio je Sever za HRT.

Rekao je da potrošačka korpa u evrima zasad nije izračunata, jer se ne zna šta je sve i koliko u ovom trenutku poskupelo, ali da se radi o velikom udaru na kućni budžet.

„Sve ono što smo govorili o iskustvima drugih zemalja, da će poskupljivati samo na drugoj decimali, kod centa, međutim ne važi, jer se događa da se cene pomeraju za 50, 60 centi, pa i evro“, rekao je Sever.

Dodao je da je teško reći ko je najviše kriv – proizvođači, dobavljači ili trgovci, ali je pozvao državne organe i inspekcije da obave kontrole prodavnica i utvrde opravdanost poskupljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar