U trendu

HR sindikat: Ne radi se o zaokruĹživanju cena, poskupljenja i 20 odsto

ZAGREB – Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata KreĹĄimir Sever, rekao je da je centrala sindikata zatrpana pozivima građana koji su ozlojeđeni poskupljenjima zbog prelaska na evro i da se ne radi o „zaokruĹživanju“ cena, kako tvrde trgovci, već o poskupljenjima od 20 i viĹĄe procenata.

„Građani su ogorčeni. Poskupljlenje se zaista događa na sve strane. I kad sluĹĄam trgovce koji govore da niĹĄta kod njih nije poskupelo, onda ne znam ĹĄta se događa, jer građani neprekidno govore da je u velikim, ali i malim trgovinama, posebno pekarama i drugim usluĹžnim delatnostima, doĹĄlo do velikog poskupljenja, a ne blagog zaokruĹživanja cena. Tu se radi o poskupljenjima od 10, 15, 20 i viĹĄe odsto“, naglasio je Sever za HRT.

Rekao je da potrošačka korpa u evrima zasad nije izračunata, jer se ne zna šta je sve i koliko u ovom trenutku poskupelo, ali da se radi o velikom udaru na kućni budžet.

„Sve ono ĹĄto smo govorili o iskustvima drugih zemalja, da će poskupljivati samo na drugoj decimali, kod centa, međutim ne vaĹži, jer se događa da se cene pomeraju za 50, 60 centi, pa i evro“, rekao je Sever.

Dodao je da je teĹĄko reći ko je najviĹĄe kriv – proizvođači, dobavljači ili trgovci, ali je pozvao drĹžavne organe i inspekcije da obave kontrole prodavnica i utvrde opravdanost poskupljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.