U trendu

Hrvatska narodna banka podigla procenu rasta na 5,9%

ZAGREB – Hrvatska narodna banka (HNB) revidirala je naviše projekciju privrednog rasta za ovu godinu na 5,9 posto sa prethodno predviđenih 4,9 procenata.

Prognoza je poboljšana na osnovu očekivanja snažnijeg oporavka domaće potražnje, saopšteno je iz HNB-a, prenosi Jutarnji list.

Istovremeno, u HNB-u procenjuju da će rast inostrane tražnje biti nešto blaži pod uticajem pogoršanja epidemiološke situacije u većini evropskih zemalja proteklih meseci i sporog procesa vakcinacije.

Hrvatska centralna banka, ipak, napominje da projekciju realne stope rasta bruto domaćeg proizvoda prate naglašeniji negativni rizici, koji se pre svega odnose na pretpostavke o relativno uspešnoj turističkoj sezoni uz znatan porast prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju u odnosu na proteklu godinu.

HNB takođe očekuje i jednokratno ubrzanje prosečne godišnje inflacije zbog rasta cena nafte i drugih energenata, pa bi prosečna stopa inflacije mogla da dostigne 1,7 posto.

Podsećanja radi, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novim, prolećnim prognozama objavljenim prošle nedelje, snizio procenu rasta hrvatske ekonomije za ovu godinu na 4,7 posto sa ranije prognizranih 6,0 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.