U trendu

Hrvatska od izvoza struje i gasa zaradila oko milijardu evra

ZAGREB – Hrvatska je prodala ruski gas jer ima dovoljno tečnog prirodnog gasa (TPG) za domaće potrebe, piše danas Večernji list, ocenjujući da je terminal za TPG na Krku od „uklete investicije postao zlatna koka zbog koje Hrvatska izvozi gas za milijardu evra godišnje“.

Planom „REPowerEU“, za smanjenje zavisnosti država članica Evropske unije od ruskog gasa, ubrzaće se priprema za iduću zimu kako bi se do 1. oktobra popunila skladišta do najmanje 90 posto, a rat u Ukrajini će ubrzati i aktivnosti na uvođenju obnovljivih oblika energije, prenosi Hina.

EU uvozi 90 posto svoje potrošnje gasa, od čega Rusija obezbeđuje oko 45 posto. EU ne može da, poput SAD-a, u sklopu sankcija Ruskoj Federaciji, jednopotezno preseče gasnu vrpcu i prekine dotok ruskog gasa, a ako se to i dogodi, Hrvatska će biti u boljoj poziciji zahvaljujući TPG terminalu na Krku.

Hrvatska državna statistika beleži pravu eksploziju izvoza struje i gasa, pri čemu je u proteklih godinu dana skok iznosio čak 421 posto, što je apsolutnim brojkama više od milijardu evra.

Tome je najviše doprineo krčki plutajući TPG terminal, čije su uvezene količine gasa, kako su nedavno objavili iz te kompanije, u najvećem delu, oko 95 posto, ostale u Hrvatskoj, ali su se time oslobodile značajne količine gasa iz drugih izvora, prvenstveno iz Rusije, koje su izvezene u druge zemlje.

Iz statističkih podataka se ne vidi u koje zemlje su te količine plasirane, ali je vidljiv trag njihovog porekla ostavljen na uvoznim podacima, zbog snažnog rasta uvoza iz SAD, Nigerije i Egipta.

Stručnjak za energetiku Davor Štern kaže da ako EU ipak uvede embargo na ruski plin, terminal na Krku će biti jedini izvor gasa koji ć Hrvatska imati uz domaću proizvodnju koja zadovoljava tek oko trećine potreba, piše Večernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.