U trendu

Hrvatska: Sindikati Petrohemije upozorili ministra privrede na moguće akcije

ZAGREB – Samostalni sindikat energetike, hemije i nemetala Hrvatske (EKN) i sindikat „Petrohemije“ (DEMOS-HUS), nezadovoljni zbog prekida proizvodnje i zastoja u prenosu vlasništva „Petrohemije“ na tursku „Jildirim grupu“, uputili su danas pismo ministru privrede Davoru Filipoviću u kojem su poručili da će moguće akcije na koje su spremni biti njegova odgovornost.
U pismu, koje je u ime dva sindikata potpisao Davor Rakić, ministar se podseća na činjenicu da problemi nejasnog vlasništva nad delom deonica „Petrohemije“, koji je predmet moguće kupoprodaje, negativno utiču na tu kompaniju.
„Posebno se to odnosi na radnike „Petrohemije“ i sposobnost buduće proizvodnje. Molimo Vas, stoga, da hitno sazovete sastanak svih aktera uključenih u moguću kupoprodajnu transakciju da se ova neodrživa situacija „vlasničkog vakuuma“ okonča“, navodi se u pismu, prenela je Hina.

Turska „Jildirim grupa“ saopštila je danas da je ispunila sve što je od nje tražilo hrvatsko ministarstvo privrede. 
„Želimo kupiti „Petrohemiju“ i obavezujemo se da ćemo realizovati sve projekte u okviru investicionog plana koji još nisu realizovani… Povećaćemo kvalitet proizvoda i procesa i svest o zaštiti okoline kroz naše investicije“, navela je „Jildirim grupa“, podsećajući da je uspešan preokret već napravila u fabrici za proizvodnju veštačkih đubriva „Gemlik“ u Turskoj, kao i da je preuzela i belgijsko-holandski „Rosier“ koji je takođe bio na ivici stečaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar