U trendu

Hrvatska vlada ponovo dokapitalizuje Kroaciju Erlajns

ZAGREB – Deoničari Kroacija Erlajnsa treba na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona evra), a ceo iznos bi trebalo da uplati država, najavio je hrvatski nacionalni avio-prevozniK.

U pozivu za vanrednu sednicu, objavljenom danas na Zagrebačkoj berzi, navodi se da bi osnovni kapital bio povećan sa 627,9 miliona kuna (83,6 miliona evra) na 923,9 milona kuna (123 miliona evra), i to putem nove emisije običnih deonica na ime, nominalne vrednosti od 10 kuna (1,33 evra) po akciji, izvestila je agencija Hina.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Kroacija Erlajns će sprovesti emisiju koristeći klauzulu o izuzeću od objave prospekta.

Upis i uplata novih redovnih deonica obaviće se novčanim ulogom Republike Hrvatske u iznosu od 296 milona kuna, navodi se u pozivu.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva postojećim akcionarima za upis akcija se u celosti uskraćuje, izuzev Republici Hrvatskoj, koja će kao ulagač učestvovati u izdanju deonica, navodi se u pozivu.

Hrvatska država poseduje, inače, u Kroacija Erlajnsu 98,76 posto deonica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.