U trendu

Hrvatska vlada razmatra smanjenje PDV-a na gas

ZAGREB – U Hrvatskoj se od 1. aprila očekuje značajno poskupljenje gasa, a iz vlada su najavili da se zbog očekivanog udara na standard građana, do kojeg će to poskupljenje bez sumnje dovesti, razmatra sniženje PDV-a na gas.

U vladi se za sada razmatraju dve opcije. Prva je sniženje PDV-a na gas na 13 posto, a druga da se PDV spusti na pet procenata, potvrđeno je nezvanično portalu Index.

Odluka o tome koja će opcija biti prihvaćena zavisiće od procene rasta cene i drugih faktora, rekli su Index-ovi izvori bliski vladi.

U informaciji se podseća da je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić izjavio prošle nedelje da će vlada u okviru mogućnosti i svega što ima na raspolaganju pripremiti paket ili pojedinačne mere koje treba da budu usmerene na ublažavanje efekta rasta cena na standard građana.

Dodao je da se u tom smislu, između ostalog, razmatraju mere i u okviru poreske politike, ali je podsetio i na primere iz prošlosti kada snižavanje PDV-a u određenim segmentima nije dovelo do pada cena, tako da tu garancije ne postoje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.