U trendu

Hrvatske ceste: Rizik od rasta cena je na graditeljima mosta

ZAGREB – Povodom napisa hrvatskih medija da će kineska firma CRBC, koja gradi Pelješki most, tražiti od države dodatnih 450 miliona kuna (60 miliona evra) zbog novonastalih troškova, u Hrvatski cestama (HC) kažu da oni takav zahtev još nisu dobili, ni službeni ni neslužbeni, ni usmeni ni pismeni.

„Na početku bismo jasno naznačili da Hrvatske ceste, kao investitor radova, nisu primile pismeni zahtev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 miliona kuna od firme CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cena je na izvođaču radova“, rekla je portparolka HC Tamara Pajić za portal Index.

Jutarnji list je objavio danas da će Kinezi ispostaviti veći račun za izgradnju mosta zbog poskupljenja materijala, transporta, i uticaja pandemije.

Portparolka HC-a je navela da je to državno preduzeće upoznato s povećanjem troškova nabavke materijala i energenata na hrvatskom tržištu, ne samo zbog Pelješkog mosta nego i zbog ostalih projekata.

„Bitno je pomenuti da je Pelješki most ugovoren pre povećanja troškova na tržištu materijala i energenata. Jedinične cene ugovorenih stavki ne mogu se menjati dok god je postojeći Ugovor na snazi, međutim u sve ugovore je ugrađena klauzula o kliznoj skali putem koje izvođači mogu zatražiti naknadu zbog povećanih troškova poslovanja“, rekla je Pajić.

Dodala je da informaciju o toj računici mogu dati tek nakon eventualnog dobijanja takvog zahteva, i ponovila da do sada nisu dobili zvanični zahtev od CRBC-a na osnovu kojeg bi mogli da urade analizu njegove opravdanosti.

Hrvatske ceste, naglasila je, mogu da odbiju zahtev za povećanje jediničnih cena.

„Bez obzira na eventualno podneseni zahtev i eventualno njegovo odbijanje od Hrvatskih cesta, izvođač je dužan da završi radove u ugovorenim rokovima, a njihovo neizvršavanje bi značilo naplatu penala zbog kašnjenja. Budući da ne postoji službeni zahtev, ne možemo ustupiti informaciju na šta se odnosi povećanje troškova koje Jutarnji list navodi u svom članku, a za koji nije tražio komentar Hrvatskih cesta“, poručila je Pajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.