U trendu

Hrvatski BDP porastao u drugom kvartalu 7,7% na god. nivou

ZAGREB – Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske je porastao u drugom kvartalu za 7,7 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, prema današnjoj preliminarnoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je brži rast nego u prethodnom tromesečju, kada je BDP porastao za 7,0 procenata, prenosi portal index, napominjući da hrvatska privreda beleži peti uzastopni kvartal oporavka od pada tokom korona krize.

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava je porasla je u drugom tkvartalu za 7,7 posto u odnosu na isti lanjski period.

Izvoz robe i usluga je u izveštajnom periodu povećan za 41,9 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz robe porastao za 26,5 procenata, a izvoz usluga za 65,7 posto.

Uvoz robe i usluga je istovremeno zabeležio rast od 28,6 posto, pri čemu je uvoz robe porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital su u periodu april-jun porasle za 5,0 odsto međugodišnje, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 7,9 posto. Samo je državna potrošnja zabeležila pad u drugom tromjesečju, i to za 2,2 procenta.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, hrvatska privreda je u navedomom kvartalu porasla za 7,8 posto na godišnjem nivou, dok je na kvartalnom ojačala za 2,0 posto, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.