U trendu

Hrvatski BDP skočio 16,1 posto u drugom kvartalu

ZAGREB – Hrvatska ekonomija je porasla u drugom tromesečju 2021.godine za 16,1 posto na godišnjem nivou, prvi put nakon četiri kvartala pada, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je najveća stopa rasta od 1996. godine, od kada DZS prati te podatke, a prethodni rekordni rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,2 posto bio je zabeležen u drugom tromesečju 1997. godine, prenosi Hina.

Snažan skok privrednih aktivnosti u periodu april-jun je, između ostalog, posledica niske baze, budući da je u drugom tromesečju 2020. zabeležen rekordan pad BDP-a od 14,4 procenta na godišnjem nivou, zbog sprovođenja epidemioloških mera radi suzbijanja širenja kovida-19 i zatvaranja ekonomije.

Hrvatska je na nivou cele 2020. godine zabeležila privredni pad od 8,0 posto.

Prema podacima DZS-a, potrošnja hrvatskih domaćinstava je u drugom kvartalu porasla za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon pada u prethodnom tromesečju za 0,3 posto.

Izvoz robe i usluga je porastao je za 40,9 procenata međugodišnje, pri čemu je izvoz robe zabeležio rast od 35,2 posto, a usluga 56,3 odsto, najviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz robe i usluga povećan je istovremeno za 30,3 posto na godišnjem nivou. Pritom je uvoz robe porastao za 30,5 a uvoz usluga za 28,9 procenata.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u prošlom tromesečju za 18,3 posto na godšnjem nivou, ubrzavši znatno u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 4,6 posto.

Porasla je i državna potrošnja za 4,0 procenta međugodišnje.

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatska privreda je u drugom tromesečju zabeležila rast od 16,1 posto međugodišnje, dok je na kvartalnom nivou pala za 0,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar