U trendu

Hrvatski poslodavci: Srbija nas prešišala, potrebne hitne mere

ZAGREB – Hrvatski poslodavci pozvali su posle objavljivanja izveštaja o konkurentnosti po kome je Srbija ispred Hrvatske da se hitno uvedu promene u poslovanju privrede zemlje.

Kako prenosi portal Index.hr, poslodavci su naglasili potrebu za što hitnijim promenama kako bi se privreda konačno pokrenula, jer u suprotnom Hrvatsku čeka nastavak agonije, sve veća neatraktivnost za ulaganja, odsutnost sa globalnih tržišta, nastavak odlaska radnika u najboljim godinama, kao i dalji gubitak političke relevantnosti.

Hrvatska je prema listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu popela za šest mesta, sa 74. na 68. mesto, ali kako piše portal, isključivo zbog nove metodologije, kao i nove tri zemlje na listi, prenosi B92.net.

I dok je Hrvatskoj konkurentnost ostala praktično nepromenjena, Srbija ju je po toj listi „prešišala“, podignuvši se sa 78. mesta prošle godine, na 65. u ovoj, podseća Index.

Hrvatska gleda u leđa i većini nekadašnjih socijalističkih zemalja – Rusiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.