U trendu

Hrvatski Rimac Automobii formirali zajedničku kompaniju s Bugatijem

Hrvatski proizvodjač „hiper-automobila“, medju kojima i električnih, „Rimac Automobili“ preuzima francusko-nemački „Bugati“, takodje proizvodjača malih serija „hiper-automobila“ ugovorom koji, po izveštajima, vredi milione evra.

Firma „Rimac Automobili“ je danas saopštila da će udružiti snage s „Bugatijem“ i formirati novu automobilsku i tehnološku  kompaniju.

Kako je navela hrvatska kompanija, nemačka „Folksvagen Grupa“ i njeno odeljenje „Porše“ koji ima većinski udeo u „Bugatiju“, planira novo zajedničko ulaganje, a kompanija će se zvati „Bugati-Rimac“.

Rimac koji je pre jedne decenije počeo kao „startap“ sa jednim čovekom u garaži, prerastao je u u uspešnu kompanijui koja proizvodi i električne „super-automobile“.

Mate Rimac (33), sin izbeglica iz BIH, koji je kompaniju osnovao 2009, izjavio je da je ulazak u novi poduhvat „uzbudljiv trenutak“ i rekao da ove kompanije predstavljaju savršen spoj.

„Porše“ će imati udeo od 45 odsto u kompaniji „Bugati-Rimac“, a „Rimac Automobili“ 55 odsto, po navodima hrvatskih medija. Finansijski podaci iz ugovora nisu objavljeni.

Vozila „Bugati“ će se i dalje ručno sklapati jedno po jedno, u skladu s narudžbama, u istočnoj Francuskoj, gde je  ta kompanija prvobitno bila osnovana 1909. godine, ali je propala posle Drugog svetskog rata, te je ponovo osnovana četiri decenije kasnije i počela da radi 1998. kao podružnica „Folksvagena“. Vozila „Bugati“ će imati motore razvijene i proizvedene u Hrvatskoj.

„U industriji koja se razvija sve brže, fleksibilinije inovacija i održivost ostaju u samom središtu operacija Rimac“, navela je kompanija Rimac Automobili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.