U trendu

Hrvatski Sabor usvojio prvi državni budžet u evrima

ZAGREB – Hrvatski Sabor je doneo danas državni budžet za 2023. godinu, prvi u evrima, a sedmi po redu u mandatu premijera Andreja Plenkovića.

Za budžet je glasalo 77 poslanika, a protiv se izjasnilo njih 50, prenosi Hina.

Najvažnijim finansijskim dokumentom države planirani su prihodi od gotovo 25 milijardi evra, rashodi od 26,7 milijardi, te deficit budžeta opšte države od 1,6 milijardi evra ili 2,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U idućoj godini se očekuje usporavanje inflacije u Hrvatskoj sa ovogodišnjih projektovanih 10,4 odsto na 5,7 procenata.

Hrvatska planira da od poreza prihoduje sledeće godine 13,3 milijarde evra, što bi bio rast od 4,8 posto. Glavninu će činiti prihod od PDV-a, koji je projektovan u visini od 9,1 milijardu evra. Od posebnog poreza i akciza planiran je prihod od 2,2 milijarde evra, a od poreza na dobit 1,6 milijardi evra.

Prihodi od doprinosa za penzije predviđeni su na 4,0 milijarde evra, što je rast od 8,2 posto, a od pomoći Evropske unije 5,0 milijardi evra, ili 32,8 posto više.

Ukupni budžetski rashodi u 2023. planirani su u iznosu od 26,7 milijardi evra, i viši su za 2,1 milijardu evra u odnosu na ovogodišnji plan.

Povećanje rashoda odražava politike vlade koje se odnose na dalji rast kvaliteta socijalnog staranja i podršku najugroženijima, zatim na održivost penzijskog sistema, nastavak sprovođenja demografskih mera, te nastavak obnove od zemljotresa, navodi hrvatska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar