U trendu

Hrvatski uvoz iz SAD-a povečan čak osam puta

ZAGREB – Hrvatska, koja je ranije sa SAD-om imala suficit u robnoj razmeni, došla ove godine u poziciju da je vrednost njenog uvoza iz te države osam puta većha nego pre godinu dana i višestruko veća od vrednosti robe koju Hrvatska izveze u SAD.

Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmeni Hrvatske sa svetom u periodu januar-avgust pokazuju da je vrednost uvoza iz SAD-a iznosila čak 15,56 milijardi kuna (2,07 milijardi dolara), dok u istom periodu 2021. nije dostizao ni dve milijarde kuna (266 miliona dolara), piše riječki Novi list.

SAD su po vrednosti izvoza u Hrvatsku pretekle brojne evropske zemlje, a veću vrednost izvoza robe na hrvatsko tržište od Amerike imaju samo Italija, Nemačka i Slovenija, dodaje se u tekstu.

Dalje se navodi da je čak i vrednost uvoza iz osam zemalja CEFTA-e u posmatranom periodu manja za milijardu kuna (133 miliona dolara) od uvoza iz SAD, i podseća da su na primeri BiH i Srbija uvek imale veću robnu razmenu s Hrvatskom od SAD-a.

Najveći deo uvoza iz SAD-a otpada na tečni prirodni gas (TPG), pri čemu je Hrvatska tokom osam meseci, prema privremenim podacima DZS-a, iz te zemlje uvezla TPG u vrednosti od 14,5 milijardi kuna (1,93 milijarde dolara), što je 93,5 posto ukupnog uvoza iz SAD-a.

Koliko je tog uvoza ostalo u Hrvatskoj, a koliko je otišlo iz zemlje, nisu podaci kojima raspolaže DZS, napominje Novi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar