U trendu

Hrvatskoj produžen rok za korišćenje EU novca za obnovu

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pohvalio se danas na Tviteru da je uspeo da dobije garancije od Evropske komisije vezana za produženje roka za korišćenje novca iz EU fonda za obnovu nakon zemljotresa.

„Shodno argumentaciji koju sam izneo Ursuli fon der Lajen, Evropska komisija će odobriti korišćenje sredstava Evropskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta u Zagrebu do juna 2023…“, napisao je Plenković na Tviteru, prema izveštaju portala Index pod naslovom ‘Plenković od šefice EK iskamčio produženje roka za korišćenje evropskih milijardi’.

Hrvatski permijer je dodao da ceni što je EK uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila okolno područje, boreći se istovremeno s pandemijom kovid-19.

Informaciju je na Tviteru potvrdila i predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja je navela da je s Plenkovićem razgovarala „o obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, koju finansijski podržava EU“.

„S obzirom na vanredne okolnosti, Komisija će s odobravanjem gledati na zahtev za pomeranjem rokova za korišćenje sredstava iz Evropskog fonda solidarnosti na jun 2023. godine“, napisala je ona.

Portal podseća da je zbog približavanja isticanja roka za korišćenje tih sredstava postojala opasnost da bi Hrvatska mogla da ostane bez evropskih milijardi za obnovu nakon zemljotresa.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 miliona evra, koje je prema uredbi Evropskog fonda solidarnosti mogla da koristi do juna ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.