U trendu

Huavej poboljšao profitabilnost, ali prihodi opali

PEKING – Kineski tehnološi gigant Huavej saopštio je danas da je u prvom kvartalu 2021. zabeležio manje prihode nakon što je otuđio svoj jeftiniji brend smartfona Honor, ali da je profitabilnost kompanije poboljšana.

Prodaja Huaveja je opala za 16,5 posto u prva tri meseca ove godine u odnosu na godinu ranije, na 152,2 milijarde juana (23,5 milijardi dolara), delom zbog smanjenih prihoda njene korisničke organizacione jedinice, prenosi agencija AP pozivajući se na saopštenje kompanije.

Huavej nije objavio konkretan podatak o dobiti, ali je naveo da se njegova profitna marža popela za 3,8 procentnih poena na 11,1 posto.

Kineska vodeća globalna tehnološka kompanija, koja je po prodaji pametnih telefona bila svetski lider, bori se da održi svoj udeo na svetskom tržištu nakon uvođenja američkih sankcija koje su ugrozile prodaju njenih smartfona.

Huavej je takođe najveći svetski proizvođač mrežne opreme koju koriste operateri mobilne telefonije i interneta.

Vašington je uveo sankcije prema kineskoj kompaniji tvrdeći da ona predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, jer bi mogla da bude u službi špijunskih aktivnosti Pekinga, što su optužbe koje Huavej kategorično negira.

Sankcijama se Huaveju zabranjuje pristup američkim procesorskim čipovima i uslugama, uključujući i pistrup Guglovim muzičkim i drugim aplikacijama.

Huavej je, inače, otuđio svoj brend Honor prošlog novembra u nadi da će njegovim distanciranjem od američkih sankcija prema matičnoj kompaniji oživeti prodaju mobilnih telefona te marke.

U današjnem saopštenju kompanije nisu navedeni detalji o prodaje mrežne opreme, potrošačkim i drugim poslovnim sektorima.

Prema ranijem izveštaju o poslovaju, Huavej je u 2020. godini zabeležio rast prodaje telefona, mrežne opreme i druge tehnologije od 3,8 posto na godišnjem nivou, na 891,4 milijarde juana (135,8 milijardi dolara), što je za 19,1 procenat manji rast nego u 2019, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.