U trendu

I Mađraska ograničava cene benzina i dizela

BUDIMPEŠTA – Mađarski vozači imaju razlog za radovanje jer je vlada danas objavila da će ograničiti cene benzina i dizela zbog naglog poskupljenja motornih goriva.

Ministar u vladi Gergelj Guljaš rekao je novinarima da će u ponedeljak u celoj zemlji stupiti na snagu ograničenje cena na 480 forinti (1,50 dolara) po litru goriva, što je ispod prosečne cene u zemnlji od 506 forinti (1,59 dolara) za benzin i 512 forinti (1,61 dolara) za dizel, prenosi agencija AP.

Ograničenje će biti na snazi tri meseca, nakon čega će biti ponovo razmotreno, rekao je Guljaš. Dodao je da bi benzinske pumpe koje gorivo budu naplaćivale više od utvrđene granice mogle da budu zatvorene.

Odluka je doneta nakon skoka cena goriva na skoro rekordne nivoe u Evropi i Sjedinjenim Državama, kojem je doprinela inflacija, snažno poskupljenje sirove nafte i rast tražnje, usled jačanja ekonomske aktivnosti nakon velikih opstrukcija izazvanih pandemijom kovid-19.

Prosečne cene benzina i dizela u Mađarskoj su skočile za preko 50 odsto po litru u odnosu na isti perod prošle godine.

Odluka o ograničavanju cena goriva dolazi u trenutku kada se Mađarska bori i sa drugim finansijskim teškoćama, koje bi mogle da utiču na birače kada izađu na glasanje na nacionalnim izborima zakazanim za april, navodi AP.

Mađarska forinta je oslabila danas za 1,0 posto, spustivši se na istorijski minimum prema evru, a međugoišnja inflacija u zemlji je u oktobru dostigla 6,5 procenata, prema podacima Centralnog zavoda za statistiku.

Cene akcija mađarske naftne i gasne kompanije MOL su, nakon najave ograničenja cena goriva, pale u jednom trenutku za više od 6,0 odsto, ali su kasnije ublažile pad na oko 4,0 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar