U trendu

I u ovo vreme otvaramo fabrike, jos 250 radnih mesta u Inđij

INĐIJA – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju nove fabrike danske kompanije Grundfos za proizvodnju pumpi, da je srećan i ponosan što Srbija i u teškim trenucima u svetu otvara nove fabrike i što je uspela da sačuva tu kompaniju kao velikog investitora.

Vučić je istakao da će Grundfos u drugoj fabrici u Inđiji zaposliti novih 250 ljudi, kao i da je država za to izdvojila dodatnih dva miliona evra.

„Srećan sam što u Inđiji otvaramo novu fabriku nama već dobro poznate kompanije. Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore, to su velike i važne vesti za našu zemlju i nadam se da ćemo tako nastaviti“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija imala spoljnotrgovinsku razmenu sa Danskom na nivou od 180 do 270 miliona evra godišnje i dodao da se očekuje da ove godine razmena bude između 320 i 340 miliona evra.

„Dakle, rekordna i verujemo da će svaka sledeća godina u razmeni sa Danskom biti rekordna. To je veoma važno za našu zemlju. Važno je da imamo velikog izvoznika, pošto nam je pokrivenost uvoza izvozom bila svega oko 36,4 odsto. Zato je važno da imamo tako velikog izvoznika kao što je Grundfos, koji je među top 10 izvoznika“, objasnio je predsednik.

On je rekao da se nova fabrika Grundfosa u Inđiji prostire na 17.600 kvadrata i da će doprineti daljem napretku našeg izvoza i srpske privrede.

Važno je da pokazemo da možemo to i u budućnosti, iako su ovakve prilike u svetu, dodao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da Grundfos koristi i geotermalnu i solarnu energiju i da naša zemlja ima od koga takve stvari da nauči.

Vučić je rekao da ceni dansku preciznost, marljivost i posvećenost.

„Mi sa Dancima razgovaramo i o drugim važnim pitanjima i sa jednom njihovom kompanijom razgovaramo o nekoj vrsti javno-privatnog partnerstva za rešavanje zdravstvenih problema građana Srbije u budućnosti i verujem da ćemo u tome imati uspeh“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je ponosan kada vidi koliko su naši ljudi dobri i vredni radnici, ali i kada vidi njihove osmehe, jer su zadovoljni što rade u kompaniji koja im pruža sigurnost i budućnost za njihove porodice.

„Rekli su mi da će od novembra 15 odsto da povećaju plate, to je važna vest za vas“, rekao je Vučić i dobio aplauz.

Zahvalio je ambasadoru Danske što unapređuje odnose dve zemlje i izrazio nadu da će biti još danskih investitora.

„Idemo Grundfos, idemo Inđija – napred Srbija“, poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Ova danska kompanija, koja posluje u celom svetu, 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra. Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čcini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe. Grupa ima više od 100 kompanija sa 19.500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar