U trendu

I Vlada FBiH uvodi zabranu izvoza ogrevnog drveta i peleta

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sednici prihvatila inicijativu za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine do 31.decembra ove godine.

Kako prenosi portal biznisinfo.ba, inicijativa vlade se upućuje Savetu ministara BiH da zaduži Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi Odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta na usvajanje Savetu ministara.

Dodaje se da je uslov za donošenje takve odluke da ona neće imati negativne efekte za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim izvoznim ugovorima, odnosno da se ona osmisli tako da ne obuhvati ugovore zaključene do dana stupanja na snagu odluke.

Mnogi bosanskohercegovački proizvođači i prometnici izvoze ogevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedina društva čak izvoze 100 posto svoje proizvodnje. Zbog takvog ostupanja postoji opravdana bojazan da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe domaćeg tržišta, navodi se u infromaciji.

Cilj privremenog ograičeja izvoza je zaštita domaćeg tržišta, podmirivanje potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogreva za sledeću grejnu sezonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar