U trendu

ID kartice agentima nekretnina za sigurnost svih u prometu

BEOGRAD – Prvih 150 identifikacionih kartica koje će povećati zaštitu i obezbediti sigurnost svih učesnika na tržisatu nepokretnosti, dodeljeno je danas posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Projekat je realizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Grupacijom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, koja je ovim povodom organizovala svečano uručenje ID kartica u Beogradu i najavila bolje poslovanje ovog privrednog sektora na tržištu.

„Na inicijativu Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti PKS je kreirala novu uslugu ID kartica za posrednike u prometu nepokretnosti i dans je dodeljeno prvih 150 kartica, koje su garant da je kvalitet usluga koje se nude na najvišem mogućem nivou,“ izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović.

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da, kaže Malinović, ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS, kako bi podigao svoju obavezu i odgovornost ka korisnicima usluga i stekao uslov za identifikaciju u ovoj delatnosti.

Malinović objašnjava da kartica pored fotografije ima QR kod putem koga korisnik u svakom trenutku skeniranjem, može da priđe bazi sa informacijama o svakom pojedinačnom agentu i proveri kada je stekao licencu, koliko dugo je u bazi podataka i za koju agenciju radi, kako bi bio siguran da je svoju nekretninu poverio nekome ko kvalitetno obavlja svoj posao.

„Svakodnevno stižu dodatni zahtevi i očekujemo da ćemo na tržištu uskoro imati prvih 1000 kartica, a posrednici koji danas preuzmu kartice moći će odmah da se pojave na tržištu, dok će korisnici moći da ih identifikuju i uvere se da ponuđači usluga ispunjavaju sve zakonske uslove i one koje propisuje etički kodeks“, rekao je on.

Dodao je da je ovo je akt samoregulacije, te da svi koji se bave prometom i zakupom nepokretnosti u PKS moraju da unaprede kvalitet usluga i potvrde se na tržištu.

„Procedura za dobijanje kartice je jednostavna, ali sa druge strane zahtevna u smislu obaveza koje proizvodi. Naime, identifikovanje putem kartice nalaže da se ne postupa samo po zakonskim regulativama, već i po normama struke koje su članovi Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti utvrdili sa PKS,“ rekao je Malinović za Tanjug.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS Nenad Đorđević izjavio je za Tanjug da je Poslovni kodeks posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti donet 2012. godine, dok ga je 2019. usvojila Skupština PKS.

Đorđević je istakao da je kodeks donet po ugledu na napredne zemlje širom sveta.

„Priroda ovog posla je takva da pored zakona mora postojati i samoregulativa koju utvrđuju Privredne komore i strukovna udruženja, dok je ID kartica instrument kojim se obezbeđuje prepoznatljivost preduzeća, preduzetnika i zapošlenih na tržištu nekretnina i služe da poprave imidz ove profesije u Srbiji“, rekao je on.

Predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu PKS Damir Borić rekao je da za kartice ne apliciraju službena lica, već privredna društva ili preduzetnici, te da se na taj način razdvajaju agenti nekretnina koji savesno pristupaju ovoj delatnosti, od pojedinaca koji to nisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.