U trendu

IEA: Globalne investicije u ugalj će porasti 10% ove godine

PARIZ – Globalne investicije u energiju su na putu da skoče za više od 8,0 posto u 2022. i da dostignu 2,4 biliona dolara, pri čemu će osetno porasti ulaganja u lanac snabdevanja ugljem, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U najnovijem izveštaju IEA o svetskim energetskim investicijama navodi se da će ulaganja u čistu energiju ove godine premašiti 1,4 biliona dolara, što predstavlja „skoro tri četvrtine rasta ukupnih investicija u energiju“.

“Prosečna godišnja stopa rasta investicija u čistu energiju tokom pet godina nakon potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma 2015. bila je nešto viša od 2,0 odsto“, piše u rezimeu izveštaja, prenosi CNBC.

Od 2020. godine, ta stopa je porasla na 12 procenata. IEA smatra da je ta stopa „ispod one koja je potrebna za postizanje međunarodnih klimatskih ciljeva, ali bez obzira na to predstavlja važan korak u pravom smeru“.

Izvršni direktor IEA, Fatih Birol, istakao je izazove i mogućnosti sa kojima se planeta suočava, s obzirom na trenutnu energetsku situaciju.

„Ne možemo priuštiti sebi da ignorišemo ni današnju globalnu energetsku krizu ni klimatsku krizu, ali dobra vest je da ne moramo da biramo između njih – možemo da rešavamo i jednu i drugu u isto vreme“, poručio je on.

Birol je dodao da je „masivno povećanje investicija u ubrzanje tranzicije na čistu energijiu jedino trajno rešenje“.

U izveštaju IEA se napominje da je povećanje potrošnje na čistu energiju neujednačeno po regionima, pri čemu razvijene ekonomije i Kina prednjače s tim ulaganjima.

Pored toga, konstatuje se da zabrinutost u pogledu energetske bezbednosti podstiče „veća ulaganja u fosilna goriva, pre svega u ugalj“.

Prema odaci IEA, u 2021. je uloženo oko 105 milijardi dolara u „lanac snabdevanja ugljem“, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2020. Predviđa se da će sličan trend ta industrija zabeležiti i ove godine.

„Očekuje se da će globalne investicije u snabdevanje ugljem porasti za još 10 odsto u 2022, jer ograničena ponuda nastavlja da podstiče nove projekte. Procenjuje se da će Kina i Indija sa preko 80 milijardi dolara imati najveći udeo u globalnim investicijama u ugalj 2022″, piše u izveštaju IEA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar