U trendu

IEA: Pojačan prelazak s gasa na naftu u proizvodnji struje

LONDON – Sve veća upotreba nafte za proizvodnju električne energije u Evropi i na Bliskom istoku podići će potrošnju tog energenta do kraja 2022, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Rekordne evropske cene prirodnog gasa podstakle su „značajan“ prelazak sa gasa na naftu, navela je IEA, podižući svoju prognozu globalne potražnje za naftom uprkos znacima šireg ekonomskog usporavanja, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Agencija sa sedištem u Parizu je povećala projekciju potražnje za „crnim zlatom“ u 2022. godini za 380.000 barela dnevno, na 2,1 miliona barela dnevno.

Opredeljenost EU da smanji potrošnju gasa u zemljama članicama za 15 odsto od avgusta 2022. do marta 2023. podići će potražnju za naftom na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno u narednih šest kvartala, dodaje se u mesečnom izveštaju IEA o nafti.

Ova međunarodna organizacija je takođe saopštila da je uticaj zapadnih sankcija na izvoz ruske nafte bio manje ozbiljan nego što je ranije predviđala.

Ruski izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda opao je za 115.000 barela dnevno na 7,4 miliona barela dnevno u julu sa junskog nivoa od oko 8,0 miliona barela dnevno, navodi IEA. Dodaje da su ruske isporuke u Evropu, SAD, Japan i Koreju smanjene za skoro 2,2 miliona barela dnevno od početka rata u Ukrajini, ali je preusmeravanje isporuka u zemlje poput Indije, Kine i Turske, zajedno sa sezonski većom domaćom potražnjom u Rusiji „ublažilo pad proizvodnje“, objašnjava se u izveštaju.

Ruska proizvodnja nafte je u julu bila za samo 310.000 barela dnevno ispod predratnog nivoa, dok je ukupan izvoz nafte u istom periodu opao za 580.000 barela dnevno. Kao rezultat toga, Rusija je prošlog meseca ostvarila prihod od izvoza nafte od 19 milijardi dolara naspram 21 milijardi dolara u junu, zbog nižih cena i blago smanjenog obima pumpanja.

Embargo EU na rusku naftu će verovatno dovesti do daljeg pada, kada u potpunosti stupi na snagu u februaru 2023. godine, ocenjuje IEA.

Međutim, „moguće ublažavanje mera“, koje su predložili neki kreatori politike EU, podstaklo je IEA da revidira naviše svoju prognozu ruske proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno za drugu polovinu 2022. godine i za 800.000 barela dnevno za 2023, prenosi Fajnenšel tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.