U trendu

IEA predviđa rast globalne tražnje za naftom od preko 3,0%

PARIZ – Globalna potražnja za naftom će porasti 2022. godine za 3,1 odsto na prosečno 99,5 miliona barela dnevno (bpd), usled povećanja ekonomske aktivnosti i očekivanja da će kampanja vakcinacija sprečiti ponovni skok slučajeva kovid-19, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U mesečnom izveštaju o nafti, IEA navodi da perspektive globalne ekonomije i dalje ukazuju na kontinuirano poboljšanje do kraja ove godine, kao i u 2022.

Ipak, u izveštaju se upozorava da rast slučajeva kovida-19 u jednom broju zemalja predstavlja glavni negativan rizik za navedenu prognozu, prenosi agencija Anadolija.

„U Evropi je nedavno ukidanje nekih korona ograničenja imalo pozitivan efekat na ekonomiju. Ranije obuzdana potražnja, ponovno otvaranje hotela i restorana i velike uštede domaćinstava trebalo bi da doprinesu snažnom oporavku ekonomske aktivnosti tokom leta“, ocenjuje IEA.

Agencija za energiju očekuje jačanje globalne potražnje za naftom u drugoj polovini ove godine za 4,6 miliona barela dnevno u odnosu na prvo polugodište, kao rezultat kombinacije više faktora – snažnog globalnog ekonomskog rasta, jače dinamike vakcinacija, povećanja nivoa mobilnosti i ublažavanja mera socijalne distance.

Za 2022. godinu, predviđa da će najveća potrošnja biti u azijsko-pacifičkom regionu, 37,2 miliona barela dnevno, a slede obe Amerike sa 31,2 miliona barela i Evropa sa 14 miliona barela dnevno.

IEA je takođe saopštila da se globalna ponuda nafte povećala za 1,1 milion barela dnevno u junu, na 95,6 miliona barela, pošto je grupa OPEK+ ublažila ograničenja proizvodnje i jer su proizvođači izvan te alijanse povećali pumpanja nakon redovnih remonta postrojenja.

U izveštaju se navodi da je proizvodnja „crnog zlata“ u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dostigla 25,93 miliona barela dnevno u junu, što je porast od 450.000 barela na dan u odnosu na prethodni mesec.

Proizvodnja izvan OPEK-a je takođe porasla za skoro 650.000 barela dnevno na 64,34 miliona barela na dan, prema podacima IEA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.