U trendu

IEA: Proizvođači nafte možda će morati da preispitaju politiku proizvodnje

NJU DELHI – Proizvođači nafte možda će morati da preispitaju svoju politiku u skladu sa predstojećim očekivanim povećanjem proizvodnje u Kini, drugom najvećem svetskom potrošaču nafte,
izjavio je danas izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol.

Birol je, na marginama konferencije pod nazivom „Indijska nedelja energije“, rekao za Rojters da se očekuje da će tokom ove godine oko polovine rasta globalne potražnje za naftom doći iz Kine.

Birol je istakao da postoji ogromna potražnja za avionskim gorivom u Kini i ukazao da će, ukoliko kineska ekonomija zabeleži nagli skok, biti potrebno da zemlje članice OPEK+ revidiraju svoju proizvodnu politiku.

Grupa proizvođača nafte OPEK+ izazvala je veliko nezadovoljstvo SAD i drugih zapadnih zemalja u oktobru kada je odlučila da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra prošle godine, umesto da proizvode više da bi došlo do smanjenja cena goriva i oporavka globalne ekonomije, kao što je savetovao Vašington.

Birol je izrazio očekivanje da se takva situacija neće ponoviti i da će se OPEK+, koji uključuje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznica kao što je Rusija, vratiti konstruktivnoj ulozi na tržištu usled povećane potražnje.

OPEK+ je na sastanku u sredu potvrdio da smanjenje proizvodnje nafte dogovoreno prošle godine ostaje na snazi.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte i drugi kupac tečnog prirodnog gasa, postala je najveći faktor neizvesnosti na globalnim tržištima nafte i gasa
nakon što je Peking ukinuo sprovođenje strategije nulte tolerancije prema korona virusu početkom decembra.

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, EU i Australija uveli su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, a ograničenja su danas stupila na snagu.

Mera sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija postavili gornju granicu cene sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena
od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar