U trendu

IFO: Negativna očekivanja nemačke automobilske industrije

MINHEN – Poslovna očekivanja u nemačkoj automobilskoj industriji su se „natmurila“ u oktobru, pokazuje istraživanje instituta IFO, pri čemu je pokazatelj očekivanog budućeg poslovanja pao na minus 35,3 poena sa minus 6,3 boda.

„Zabrinutost zbog kolapsa potražnje pritiska proizvođače automobila i njihove dobavljače“, ističe Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u menhenskom institutu, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Primera radi, indikatori porudžbina proizvođača i potražnje, koji iznose minus 26,2 poena i minus 38,1 poena respektivno, manji su nego u septembru.

U industriji u celini, ocena aktuelnog poslovanja je takođe smanjena, ali neznatno, sa minus 5,1 poena na minus 5,7 poena.

Pala je i zarada proizvođača.

Procene za drugu polovinu ove godine potonule su na minus 59,7 poena, u odnosu na plus 33,8 poena u prvo polugodište.

Ipak, kompanije su pozitivno ocenile svoje zaostale narudžbine i nameravaju da proizvode više u narednim mesecima.

„Iako su prodajne cene veće, smanjenje potražnje i rastući materijalni i proizvodni troškovi uzrokuju pogoršanje zarada“, kaže Falk.

Situacija kod dobavljača se dodatno pogoršala. NJihova ocena situacije sa zaradama u drugoj polovini 2022. je pesimističnija, pala je na minus 31 poen u poređenju sa minus 26,4 poena u prvoj polovini godine.

„Knjige narudžbina i potražnje kod dobavljača nastavljaju da opadaju“, rekao je Falk.

Oni narednih meseci planiraju da proizvode manje. Poslovna očekivanja dobavljača su se spustila u oktobru na minus 37 poena sa minus 30,7 poena u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar