U trendu

Ifo: Slab ekonomski rast evrozone do početka 2020.

MINHEN/CIRIH/RIM – Privredni rast evrozone biće slab do početka 2020. godine, prema najnovijim procenama tri evropska istraživačka instituta.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone iznosiće tek 0,2 odsto u trećem ovogodišnjem kvartalu, a u naredna dva kvartala dostizaće po 0,3 odsto, predviđaju analitičari minhenskog Ifo instituta, ciriškog KOF instituta i rimskog Istata.

To je manje u odnosu na rast od 0,4 odsto iz prvog kvartala 2019. godine, navodi se u saopštenju Ifo dostavljenom Tanjugu.

Jedan od faktora koji koči rast je industrijska proizvodnja, koja je pala za 0,6 posto u trećem kvartalu, ali koja bi, prema ocenama instituta, trebalo da se blago oporavi i da ostvari rast od 0,2 i 0,3 posto u naredna dva tromesečja, respektivno.

U analizi je ocenjeno da privredni rast pokreće privatna potrošnja, koju još uvek potpomaže dobra situacija na tržištu rada. Privatna potrošnja će, kako se očekuje, porasti za 0,3 posto u trećem i četvrtom tromesečju 2019. godine, kao i u prvom tromesečju 2020. godine.

Inflacija će, prema projekcijama, verovatno iznositi 1,0 odsto u trećem kvartalu, 1,1 odsto u četvrtom, a 1,4 procenat u prvom kvartalu 2020. godine.

Najveći rizici po projekcije su, kako poručuju iz ova tri instituta, turbulencije u svetskoj politici: trgovinski ratovi, Bregzit i vojni napadi na postrojenja za snabdevanje naftom.

Takođe je ocenjeno da bi negativne posledice po svetsku trgovinu mogle nepovoljno da utiču na privredni rast Nemačke kao izvozno orijentisane ekonomije, što bi zauzvrat imalo uticaj na ostatak evrozone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.