U trendu

Ignjatović: Dogovor o pruzi za svaku pohvalu

BEOGRAD – Dogovor da se uz podršku Evropske unije izgradi železnička pruga od Beograda do granice Severne Makedonije je odličan i za svaku pohvalu, kaže generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović.

On je gostujući u emisiji Uranak na K1 Televiziji istakao da bi na sličan način trebalo da se modernizuje i pruga prema Zagrebu i dalje, tzv. evropski koridor jer su, kako je rekao i to pruge iz prošlog veka.

Ignjatović je naglasio da su naše pruge, koje su do ratova devedesetih bile u rangu evropskih, u međuvremenu propale jer nisu održavane.

„Mi danas ne možemo da govorimo da uopšte imamo pruge, jer su one iz 19. veka, ne održavaju se godinama, 20, 30 godina. Jedina naša savremena pruga po evropskim standardima je ona koja se sada radi prema Novom Sadu i Subotici“, naveo je Ignjatović.

Dodao je da ni barska pruga, koja je najmlađa, nije u dobrom stanju jer se ni ona ne održava kako treba, niti je cela rekonstruisana.

Ignjatović je ocenio da je izrada projektne dokumentacije za izgradnju pruge do Niša veliki posao, koji ne može brzo da se uradi i za tako nešto nisu dovoljni meseci, već bar godina dana.

„Prvo mora da se uradi studija opravdanosti, zatim idejni projekat, pa glavni projekat i ostalo, a za sve to treba vremena. Tim pre jer kod nas ima puno procedura koje moraju da se odrade, a sve to uzima vreme“, rekao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima taj projekat ne bi mogle da rade strane firme jer one ne poznaju prilike, pre svega teren, geološki sastav tla i slično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.