U trendu

IKEA pod istragom u Francuskoj zbog špijunaže

VERSAJ – Francuski ogranak kompanije IKEA i nekoliko njenih bivših rukovodilaca pojavili su se danas pred sudom zbog optužbi da su ilegalno špijunirali zaposlene i kupce.

Sindikati zaposlenih su još 2012. godine prijavili kompaniju francuskim vlastima, optužujući je da je prevarama prikupljala lične podatke, kao i za nezakonito otkrivanje ličnih podataka, prenosi agencija AP.

IKEA u Francuskoj je, prema tvrdnjama sindikata, platila za pristup policijskim dosijeima koji su imali informacije o ciljanim pojedincima.

Iz te kompanije su negirali da su špijunirali ikoga, ali je taj švedski proizvođač nameštaja otpustio četvoricu šefova u Francuskoj, nakon što su tamošnji tužioci otvorili istragu o krivičnim delima iz 2012. godine.

Iz francuskog ogranka navode da sarađuju s pravosudnim vlastima i da takve aktivnosti „ozbiljno podrivaju vrednosti i etičke standarde kompanije“.

U Francuskoj, IKEA zapošljava više od 10.000 ljudi koji rade u 34 prodavnice, na sajtu za elektronsku prodaju i u centru za pružanje tehničke podrške klijentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.