U trendu

Ilon Mask: Obezbedio sam Ukrajini internet

NJUJORK – Najbogatiji čovek na sveti Ilon Mask saopštio je da je satelitski internet servis Starlink, njegove kompanije SpejsEks, dostupan u Ukrajini i da u tu zemlju šalje veći broj terminala.

U većem delu Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev, internet konekcija je prekinuta nakon ulaska ruske vojske u zemlju i granatiranja ključne infrastrukture, prenosi CNBC.

Potpredsednik ukrajinske vlade i ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov obratio se Masku sledećom porukom: „Dok vi pokušavate da kolonizujete Mars – Rusija pokušava da okupira Ukrajinu! Dok vaše rakete uspešno sleću iz svemira – ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Molimo vas da Ukrajini obezbedite stanice Starlink i da se obratite normalnim Rusima da stanu“, dodaje američki medij.

Mask je kasno u subotu na Tviteru odgovrio Fedorovu porukom: “Usluga Starlink je sada aktivna u Ukrajini. Više terminala na putu”.

Starlink satelitski servis ima za cilj da omogući pristup internetu u regionima sveta koje trenutno ne opslužuju provajderi širokopojasne mreže. On omogućava da se ljudi povežu na internet preko satelitske antene koja je postavljena na nečiji objekat ili blizu njega, a koja dobija signal sa SpejsEksovih satelita lansiranih u orbitu i sa zemaljskih stanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.