Ima ga samo u Srbiji: Rezerve jadarita procenjene na 136 miliona tona

Rezerve minerala jadarita u nalazištu kod Loznice su procenjene na 136 miliona tona, izjavila je danas menadžerka za spoljne poslove kompanije Rio Sava Eksplorejšn (Rio Tinto) Jelena Aleksić.

Projekat „Jadar“ bi mogao da se realizuje od 2023. godine, rekla je ona na sedmoj Međunarodnoj konferneciji o mineralnim resursima u Srbiji „Pokretačka snaga za ekonomski razvoj“, na panelu o izazovima u realizaciji rudarskih i geoloških projekata u Srbiji.

Ona je podsetila da Rio Sava eksplorejšsn, koji je u vlasništvu kompanije Rio Tinto, vrši istraživanje nalazišta blizu Loznice i da je novi mineral dobio naziv po dolini reke Jadar, gde je i pronađen.

“To ležište predstavlja značajna izvor jadarita i da su zvanično rezerve tog minirala, u godišnjem izveštaju na kraju 2016. godine, procenjena na 136 miliona tona”, rekla je Aleksić.

Dodala je da je taj projekat u fazi ispitivanja prethodne opravdanosti i da bi mogao da se realizuje od 2023. godine ako budu ispunjeni svi uslovi.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto otkrio je u blizini Loznice ležište koje sadrži mineral pod nazivom jadarit i dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Ta kompaniji, koja inače spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta Jadar, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

Projekat Jadar, pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svetske klase i mogao bi da zadovolji 10 odsto svetskih potreba.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.