U trendu

Indeks Beogradske berze Belex15 u 2020. pao 6,6 odsto, promet na rekordno niskom nivou

Tržište akcija u Srbiji spustilo se tokom prošle godine na najniže grane sa ostvarenim prometom od 42,8 miliona evra, čime je nastavljen višegodišnji trend odumiranja aktivnosti na ovom tržištu, a indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze Belex15 u 2020. oslabio je 6,6 odsto, objavila je danas brokerska kuća Momentum.

Ovaj pad indeksa bi verovatno bio oštriji da najveći portfeljni investitori krajem godine nisu „našminkali“ cene nekolicine najznačajnijih pozicija u portfeljima, navedeno je u saopštenju.

Najprometnije akcije bile su one Naftne industrije Srbije (NIS) sa realizacijom od 841,9 miliona dinara i padom cene od 14 odsto, a sledila je Komercijalna banka sa prometom od 633,2 miliona dinara i padom vrednosti od 1,4 odsto.

Metalac je ostvario promet od 327,9 miliona dinara, uz minimalnu negativnu promenu.

Gubitnik godine medju akcijama iz indeksne korpe bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je oslabio 40,5 odsto, čime se tržišna kapitalizacija ovog najvećeg domaćeg gradjevinskog preduzeće spustila na oko 37 miliona evra.

Skromne dobitnike na tržištu predvodio je Impol Seval (IMPL) sa skokom od 6,5 odsto, sledio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) sa pozitivnim prinosom od 3,8 odsto, te Messer Tehnogas (TGAS) sa rastom od 2,8 odsto, precizirano je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.