U trendu

Indija povukla tri kontroverzna poljoprivredna zakona

NJU DELHI – Indijski premijer Narendra Modi izjavio je danas da je odlučio da ukine tri kontroverzna poljoprivredna zakona protiv kojih su farmeri protestovali više od godinu dana.

“Danas sam došao da vam kažem, čitavoj zemlji, da smo odlučili da povučemo sva tri poljoprivredna zakona. Na sednici koja počinje kasnije ovog meseca, okončaćemo ustavni proces za ukidanje ova tri poljoprivredna zakona”, izjavio je Modi u obraćanju naciji, a prenosi agencija Rojters.

Zakoni su uvedeni u septembru prošle godine, a poljoprivrednici su se pobunili usled bojazni da će novi zakoni dozvoliti ulazak privatnih igrača u poljoprivredu i da će to ugroziti njihov prihod.

Nekoliko rundi pregovora sa vladom je doživelo kolaps u poslednjih nekoliko meseci, jer su ministri insistirali na tome da su zakoni dobri za poljoprivrednike.

Mali farmeri tvrde da ih izmene čine ranjivim u odnosu na konkurenciju u vidu velikih preduzeća, i da bi na kraju mogli da izgube cenovnu podršku osnovnim namirnicama kao što su pšenica i pirinač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.