U trendu

Indija razmatra da ublaži ograničenja za kineske investicije

NJUJORK – Indija razmatra ublažavanje ograničenja na neke kineske investicije, izveštava „Blumberg njuz“ pozivajuhi se na izvore upoznate s dešavanjem.

Trenutno, za ulaganje nekog privrednog subjekta iz Kine, koja deli kopnenu granicu s Indijom, potrebno je odobrenje vlade u NJu Delhiju, što znači da ne mogu da dobiju dozvolu takozvanim automatskim putem.

Vlada premijera Narendre Modija sada razmatra izuzeće od te prakse za kompanije u kojima je strano vlasništvo manje od 10 posto, navodi se u izveštaju „Blumberga“.

NJujorška novinska agencija dodaje da se indijska vlada odlučila da preispita tu praksu, jer su zahtevi za odobrenje ulaganja vredni 6,0 milijardi dolara zaglavili u birokratiji, a odluka o ublažavanju ograničenja mogla bi da bude doneta već sledećeg meseca.

Političke tenzije između Indije i Kine eskalirale su 2020. nakon što su se njihovi vojnici sukobili na spornoj granici na Himalajima. Od tada, Indija nastoji da ograniči kineska ulaganja u strateški osetljive kompanije i sektore, zabranila je niz kineskih mobilnih aplikacija i podvrgla uvoz kineske robe dodatnoj kontroli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.