U trendu

Indija sada četvrta na svetu po obimu deviznih rezervi

VAŠINGTON/NJU DELHI – Devizne rezerve Indije iznosile su početkom marta ove godine 580,3 milijarde dolara, saopštila je centralna banka te zemlje.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, veće devizne rezerve od Indije sada imaju samo Kina, Japan i Švajcarska, prenosi Raša tudej (RT).

Obim indijskih deviznih rezervi je sada dovoljan za pokriće otprilike 18 meseci uvoza.

Povećanje rezervi se pripisuje neuobičajenom suficitu na tekućem računu zemlje, rastućem prilivu sredstava na domaćem tržištu akcija i direktnim stranim investicijama.

Indijska banka rezervi (RBI) procenjuje obim aktive u stranoj valuti na 539,6 milijardi dolara. Zlato čini 34,2 milijarde dolara u ukupnoj aktivi, dok Specijalna prava vučenja (SDR) iznose 1,5 milijardi dolara, a rezervna pozicija u MMF-u 4,9 milijardi dolara.

Analitičari kažu da snažne devizne rezerve pružaju stranim investitorima i kompanijama sa kreditnim rejtingom dodatnu sigurnost da država može da izmiruje svoje dužničke obaveze uprkos pogoršanim fiskalnim izgledima i kretanju ekonomije koja će zabeležiti prvi godišnji pad u više od četiri decenije.

Indijska centralna banka je poručila u svom izveštaju da će dalje jačati devizne rezervi, a njen guverner Šaktikanta Das je rekao da centralne banke zemalja u razvoju treba da povećavaju rezerve kako bi sprečile bilo kakve eksterne šokove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.