U trendu

Indija se suočava sa nestašicom žita usled toplotnog udara

NJU DELHI – Talas vrućine na severu i u centralnoj Indiji, u periodu sazrevanja useva, mogao bi da ošteti žitarice i umanji proizvodnju pšenice u toj zemlji, drugu godinu zaredom.

Smanjenje proizvodnje usled pada zaliha na najniži nivo u poslednjih šest godina, moglo bi naterati drugog najvećeg proizvođača žitarica u svetu na uvoz, prenosi Rojters.

Inače, Indija je prošle godine zabranila izvoz pšenice kako bi zadovoljila svoje potrebe.

U februaru je Indija zabeležila svoju najvišu maksimalnu temperaturu ikad, a meteorološki zavod je upozorio da će uslediti novi talas vrućine u martu, posebno u centralnom i severnom delu države, gde se najviše uzgaja pšenica.

Talas vrućine ograničio je proizvodnju pšenice na 100 miliona tona u odnosu na lokalnu potrošnju od 103,6 miliona tona u toku prošle godine, procenila je služba pri američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Indija je prošlog meseca procenila da bi proizvodnja pšenice u 2023. mogla da se oporavi i dostigne rekordnih 112,2 miliona tona, ali trgovci su manje optimistični zbog novih talasa vrućina.

„Više temperature u martu mogu smanjiti proizvodnju za četiri do pet miliona tona“, rekao je predsednik Udruženja mlinara u Indiji (RFMFI) Pramod Kumar S.

Državne rezerve pale su za 53 odsto u 2022. godini na 18,8 miliona tona, što je podiglo lokalne cene i nateralo vladu podržanu Korporazcija za hranu Indije (FCI) da odvojiti 5 miliona tona žita iz svojih rezervi da bi ublažila cene.

Vlada namerava u 2023. godini da obnovi zalihe i nabavi oko 34 miliona tona od farmera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar