U trendu

Indonezija pozvala na postizanje konsenzusa na sastanku G20

DŽAKARTA – Indonežanska ministarka finansija Šri Muljani Indravati poručila je danas da bi neuspeh šefova finansija Grupe 20 (G20) u postizanju konsenzusa ,na dvodnevnom sastanku na Baliju, mogao imati katastrofalne posledice za zemlje sa niskim prihodima u trenutku kada cene hrane i energenata rastu zbog rata u Ukrajini.

U svom uvodnom obraćanju na sastanku G20 koji je počeo danas, Šri Muljani je rekla da će se Indonezija truditi da bude pošten posrednik u pronalaženju kreativnih rešenja za prevazilaženje „trostruke pretnje“ porasta cena roba, globalne inflacije i rata, prenosi Rojters.

Neki zapadni ministri osudili su prisustvo ruskih zvaničnika na ovonedeljnom sastanku Grupe 20 industrijski najrazvijenijih ekonomija, a američka ministarka finansija Dženet Jelen u obraćanju na otvaranju skupa , pozdravila je ukrajinskog ministra finansija i okrivila za negativne posledice rata „isključivo“ Rusiju, rekao je zvaničnik Ministarstva finansija SAD.

Jelen je juče, po dolasku na sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka na indonežanskom ostrvu Bali, saopštila da će nastaviti da se zalaže za ograničenje cene ruske nafte, za koje je navela da će pomočhi u snižavanju cena energenata i održavanju globalnih tokova nafte, i dodala da se nada da će Kina i Indija uvideti da je u njihovom interesu da u tome učestvuju.

Članice G20 uključuju zapadne zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i koje je optužuju za ratne zločine u Ukrajini, što Moskva poriče, kao i države poput Kine, Indije i Južne Afrike, koje su bile dosta uzdržanije u svojim stavovima vezano za rusku agresiju, navodi britanska agencija.

Šri Muljani je pozvala danas članice G20 da manje diskutuju o politici i da „grade mostove među sobom“ kako bi doneli više tehničkih odluka i konkretnih akcija.

Američka ministarka finasija je rekla da ruski finansijski zvaničnici, koji prisustvuju sastanku, dele odgovornost za „užasne posledice“ rata.

„Započinjanjem ovog rata, Rusija je isključivo odgovorna za negativne efekte na globalnu ekonomiju, posebno za veće cene roba“, naglasila je Jelen.

Ona je izjavila i da će pozvati druge članice Grupe 20 velikih ekonomija sveta da izvrše pritisak na Kinu da bude kooperativnija u naporima za restrukturiranje dugova zemalja koje grcaju pod teretom duga, među kojima je i Šri Lanka, izveštava Rojters.

Američka ministarska finansija je izdvojila Kinu jer, kako navodi Rojters, nije bila kooperativna u obezbeđivanju otpisa dugova u skladu sa Zajedničkim okvirom koji su usvojile članice G20 i Pariski klub poverilaca u oktobru 2020, kako bi se pomoglo teško zaduženim zemljama sa niskim prihodima da prebrode pandemiju kovid-19.

Zamenik ruskog ministra finansija Timur Maksimov prisustvuje sastancima G20 na Baliju, dok je ruski ministar finansija Anton Siluanov učestvovao virtuelno, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Maksimov se obratio skupu i za to vreme nije bilo napuštanja drugih lidera, rekao je ovaj izvor.

Zapadne zemlje su u više navrata poručivale da na sastancima G20 ne može biti razgovora o „uobičajnim poslovima“ zbog prisustva Rusije.

Kanadska ministarka finansija Kristija Frilend saopštila je ruskim zvaničnicima da ih smatra lično odgovornim za „ratne zločine“ počinjene tokom rata u Ukrajini, rekao je zapadni zvaničnik Rojtersu.

Frilend se direktno obratila ruskoj delegaciji koja je učestvovala na sastanku G20, i rekla da „nisu samo generali ti koji čine ratne zločine, već i da su to i „ekonomske tehnokrate koje dozvoljavaju da se rat desi i da se nastavi“, saopštio je zvaničnik.

Sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 održava se danas i sutra na Baliju u Indoneziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar