U trendu

Industrija Srbije porasla u junu 4,4 posto međugodišnje

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u junu 4,4 posto u odnosu na isti mesec 2020, a u odnosu na prosek u prošloj godini je veća za 4,2 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar–jun 2021. godine, industrija Srbije je zabeležila rast od 9,1 posto u poređenju sa istim lanjskom periodom.

Prerađivačka industrija je u junu ostvarila rast od 6,3 procenta na godišnjem nivou, dok su pad zabeležili rudarstvo, za 2,6 odsto, i snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 3,2 posto.

U junu je, u poređenju sa istim mesecom 2020, porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda za 21,7 procenata, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,7 posto, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,4 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 1,4 procenta, i prozivodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 odsto.

Prema desezoniranim podacima, industrija Srbije je u junu ostvarila ukupan rast od 3,0 posto u odnosu na maj, pri čemu je prerađivačku porasla za 2,7 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun 2021. godine, u odnosu na prosek 2020, pokazuje rast ukupne industrije od 1,9 procenata, i rast prerađivačke industrije od 5,5, posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.