U trendu

Industrijska proizvodnja manja u januaru 2,6 posto međugod

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji bila je u januaru ove godine za 2,6 posto manja u odnosu na januar 2021, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek pala za 12,3 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema saopštenju RZS-a, u januaru je na godišnjem nivou zabeležen pad u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 18,7 posto, i u prerađivačkoj industriji za 0,8 procenarta, dok je u rudarsvu registrovan rast od 30,6 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji pokazuju da je januarska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 18,6 posto u poređenju sa istim mesecom lani, dok je proizvodnja energije opala za 17,6 odsto.

Sd ruge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je bila veća na godišnjem nivou za 1,2 procenta, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla je za 10,3 odsto, a kapitalnih proizvoda za 16,4 procenta međugodišnje.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru 2022. na godišnjem nivou imali su proizvodnja električne energije, proizvodnja koksa i derivata nafte, eksploatacija uglja, prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja, i proizvodnja električne opreme.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska prozvodnja u januaru je pala u odnosu na decembar za 3,4 posto, pri čemu je prerađivačka zabeležila pad od 2,7 procenata.

U odnosu na prosek u 2021. godini, januraska industrijska proizvodnja je ukupno pala za 2,3 odsto, a prerađivačka za 1,9 posto, prema desezoniranim podacima, navodi se u saopštenju RZS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar