U trendu

Industrijska proizvodnja opala u septembru 0,3% međugidisnj

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji opala je u septembru za 0,3 posto u odnosu na isti mesec 2021, a u odnosu na prosek u prošloj godini je porasla za 1,9 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-septembar 2022. godine, indistrijska proizvodnja je bila za 1,9 odsto veća nego u istom lanjskom periodu.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u septembru porasla u odnosu na avgust za 1,0 procenat, pri čemu je prerađivačka industrija povećana za 0,2 posto.

Posmatrano po sektorima, u septembru je na godišnjem nivou u rudarstvu ostvaren rast od 1,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 0,6 odsto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostao na istom nivou.

Proiuzvodnja kapitalnih proizvoda je porasla za 15,8 procenata u odnosu na septembar prošle godine, a proizvodnja energije za 0,1 posto, dok je pad zabeležen u proizvodnji: netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 0,6 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.