U trendu

Industrijska proizvodnja porasla u aprilu 2,0% na god. nivo

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla u aprilu za 2,0 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek je povećana za 1,5 procenata%

Prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, srpska industrija je u periodu januar–april tekuće godine zabeležila rast od 1,9 odsto na godišnjem nivou.

Godišnji rast proizvodnje je u aprilu zabeležen u sektoru rudarstva za čak 49,3 posto, dok je pad registrivan u prerađivačkoj industriji za 0,1 procenat i snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 7,8 odsto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla je u posmatranom mesecu za 9,7 posto međugodišnje, a kapitalnih proizvoda za 1,7 posto.

S druge strane, proizvodnja energije je opala za 1,5 procenata u odnosu na april prošle godine, a pali su i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,8 procenata.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u aprilu na godišnjem nivou imali su: eksploatacija ruda metala, proizvodnja koksa i derivata nafte, proizvodnja mašina i opreme, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava i proizvodnja pića.

Ukupna aprilska industrijska proizvodnja je u odnosu na mart, prema desezoniranim podacima, pala za 2,3 posto, pri čemu je prerađivačka zabeležila pad od 4,4 procenta.

U odnosu na prosek u 2021. godini, ukupna industrijska proizvodnja u aprilu pokazuje rast od 4,8 odsto, prerađivačka rast od 4,2 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar