U trendu

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala 5,5% u januaru

ZAGREB – Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u januaru za 5,5 posto u odnosu na isti mesec 2019. godine, dok je u u odnosu na decembar porasla za 0,6 procenata, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U januaru je na godišnjem nivou proizvodnja energije potonula za 8,0 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,6 procenata, kapitalnih proizvoda za 4,5 i intermedijarnih proizvoda za 2,5 odsto. S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 10,4 procenta, prenosi Hina.

Statistika po glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u januaru u odnosu na decembar proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za devet posto, intermedijarnih proizvoda za šest odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto, dok je proizvodnja energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju bila manja za 9,1, odnosno za 0,3 procenta, respektivno.

Prema delatnostima, u januaru je na godišnjem nivou industrijska proizvodnja pala u rudarstvu i vađenju kamena za 12,1 odsto, u prerađivačkoj industriji za 4,8 posto, a u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za četiri procenta.

Unutar prerađivačke industrije, najveći pad od čak 36,8 posto zabeležen je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka. Proizvodnja metala je opala za 20,9 procenata, odeće za 13,1 odsto, mašina i uređaja za 12,7 posto, dok je brodogradnja pala za 12 posto.

Najveće stope rasta ostvarene su u proizvodnji duvanskih proizvoda, za 17,6 posto, nameštaja za 11,6 i rafiniranih naftnih proizvoda za 11,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.