U trendu

Industrijska proizvodnja u januaru porasla 2,5 međugodišnje

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u januaru 2021. godine za 2,5 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, prema današnjim preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na prosek 2020. godine, januarska industrijska proizvodnja je bila manja za 4,7 procenata.

Prema tekućem desezoniranom indeksu, industrijska proizvodnja je u januaru porasla za 1,3 procenta u odnosu na decembar, pri čemu je prerađivačka zabeležila rast od 0,2 posto.

Posmatrano po sektorima, rast proizvodnje na godišnjem nivou su u januaru ostvarili: rudarstvo za 0,2 procenta, prerađivačka industrija za 0,1 odsto, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 11,7 posto.

Po namenskim grupama, na godišnjem nivou je u januaru porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,7 posto, proizvodnja energije (+10,1%) i
intermedijarnih proizvoda, osim energije (+1,3%), dok je pad zabeležen u proizvodnji
netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,6 odsto, i kapitalnih proizvoda, za 9,9 procenata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2021. godine, u odnosu na prosek 2020. godine, za industriju ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 7,0 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 6,9 posto, navodi se u saopštenju RZS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.