Industrijska proizvodnja uzletela u aprilu za 33,9%

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji uzletela je za 33,9 posto u aprilu 2021. u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 5,8 procenata, objavio je danas Republički zavod za statitiku.

U periodu januar-april 2021, industrijska proizvodnja je povećana za 10,1 odsto međugodišnje.

Prerađivačka industrija je u aprilu skočila za 42 posto u odnosu na uporedni lanjski mesec, dok je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji iznosio 17,6 procenata, a u rudarstvu 3,0 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, rast proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je kod: trajnih proizvoda za široku potrošnju za 161,6 posto, kapitalnih proizvoda za 103,3, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 34,4 procenta, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 22,9 i energije za 22,5 posto.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u aprilu imala je proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja motornih vozila i prikolica, zatim proizvodnja koksa i derivata nafte, električne opreme i metalnih proizvoda, osim mašina.

Apriska industrijska proizvodnja je u odnosu na mart ostvarila rast od 1,4 odsto, pri čemu je prerđivačka povećana za 1,8 posto.

Prema desezoniranim podacima, srpska industrija je prošlog meseca, u odnosu na prosek 2020. godine, porasla za 7,6 procenata, a prerađivačka za 8,4 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.