U trendu

Inflacija u evrozoni ubrzala u maju na 8,1 posto

LUKSEMBURG – Inflacija u evrozoni je ubrzala rast u maju do novog rekordnog nivo, što dovodi u pitanje stav Evropske centralne banke da će postepeno povećanje kamatnih stopa od jula biti dovoljno da ukroti uporno visok rast cena.

Inflacija u 19 zemalja koje dele evro skočila je na 8,1 posto ovog meseca na godišnjem nivou sa 7,4 procenta u aprilu, objavio je zavod za statistiku EU, evrostat.

Majski rast potrošačkih cena u evrozoni je nadmašio procene ekonomista koji su očekivali stopu od 7,7 odsto, izveštava Rojters.

Bazna inflacija, is koje su izuzete cene hrane i energije, a koju ECB pažljivo prati, ubrzala se u maju na 4,4 posto godišnje sa aprilskog nivoa od 3,9 odsto, dok je još uži indeks potrošačkih cena, koji isključuje alkohol i duvan, dostigao 3,8 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 3,5 odsto u aprilu .

Mada opšta inflacija premašuje sada četiri puta ciljanu stopu ECB-a od 2,0 procenta, kreatore politike u ECB-u treba još više da zabrinjava brzi uspon bazne inflacije, koji ranije smatran prolaznim.

U nadi da će suzbiti inflaciju, predsednica ECB Kristin Lagard i glavni ekonomista Filip Lejn već su najavili povećanje kamatne stope na bankarske depozite položene kod centralnih banaka za 25 baznih poena u julu sa sadašnjeg nivoa od minus 0,5 odsto, i za još 25 baznih poena u septembru.

Međutim, pojedini članovi Upravnog saveta ECB i ekonomisti sumnjaju da će to biti dovoljno, posebno zbog toga što bazna inflacija ne pokazuje znake jenjavanja.

Guverneri centralnih banaka Austrije, Holandije i Letonije smatraju da na sednici ECB-a u julu na stopu treba da bude predlog da se referentna kamata podigne za 50 baznih poena.

ECB će se sastati 9. juna, a očekuje se da će na toj sednici doneti formalnu odluku o okončanju programa kupovine obveznica do kraja juna i da će ponoviti da namerava da započne podizanje ključnih kamatnih stopa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.