U trendu

Inflacija u Japanu se popela na osmogodisnji maksimum u sept

TOKIO – Stopa inflacije u Japanu ubrzala je rast u septembru do novog osmogodišnjeg maksimuma od 3,0 odsto, nadmašujući šesti mesec zaredom cilj centralne banke od 2,0 procenta, pošto pad jena na 32-godišnji najniži nivo nastavlja da podiže troškove uvoza.

Rast indeksa potrošačkih cena, iz kog su isključene volatilne cene sveže hrane, a uključene cene goriva, poklapa se sa medijan prognozom tržišta, i prati uzlazi trend iz avgusta kada je stopa iznosila 2,8 posto.

Ovo je najbrži tempo rasta inflacije od septembra 2014, pokazuju podaci japanske statistike objavljeni danas, prenosi Rojters.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete i cene sveže hrane i energije, a koju Banka Japana (BoJ) pomno prati kao ključni pokazatelj kretanja potrošačkih cena, porasla je za 1,8 odsto u odnosu na seprembar 2021, ubrzavši sa nivoa od 1,6 posto u avgustu.

Podaci o inflaciji naglašavaju dilemu sa kojom se suočava Banka Japana dok nastoji da podrži oslabljenju ekonomiju vođenjem politike ultraniskih kamatnih stopa, što zauzvrat podstiče neželjeni pad jena koji podiže troškove uvoza.

Sve veći cenovni pritisci u Japanu i pad jena ispod psihološkog praga od 150 jena za dolar, verovatno će oživeti tržišne spekulacije o promeni blage monetarne politike japanske centralne banke u narednim mesecima, ocenjuje britanska agencija.

Današnji statistički pokazatelji povećavaju šansu da će BoJ revidirati svoje projekcije inflacije u novim kvartalnim prognozama, na sastanku sledeće nedelje, kažu analitičari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar