U trendu

Inflacija u Kini u aprilu 2,1%, na šestomesečnom makcimumu

PEKING – Potrošačke i proizvođačke cene u Kini porasle su u aprilu više nego što se očekivalo, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku objavljenim danas.

Inflacija, merena rastom potrošačkih cena, dostigla je prošlog meseca 2,1 posto u odnosu na april 2021, podstaknuta skokom cena energije i svežeg povrća. To je više od prognoze ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali porast od 1,8 odsto.

Aprilska stopa inflacije je takođe najviša od novembra prošle godine, kada je iznosila 2,3 procenta i znatno iznad 18-mesečnog proseka od 0,9 odsto, prenosi CNBC.

Zvanična kineska ciljana stopa inflacije za 2022. godinu je „oko 3,0 posto“.

Cene svežeg povrća su u aprilu porasle za 24 odsto na godišnjem nivou, a svežeg voća za 14,1 procenat. Motorna goriva su poskupela za 28,4 procenta na godišnjem nivou, odražavajući nedavni skok cena nafte i sirovina.

Bazna inflacij u Kini, iz koje su isključene cene hrane i energije, porasla je u aprilu za neznatnih 0,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Istovremeno, indeks proizvođačkih cena (PPI) u Kini usporio je rast četvrti mesec zaredom na 8,0 procenata međugodišnje u aprilu. U okviru PPI, nabavne cene sirovina za proizvodnju su porasle mnogo brže od tzv. izlaznih cena robe iz fabrika, odnosno cena prodatih proizvoda iz fabrika za dalju proizvodnju ili prodaju distributerima.

To pokazuje da su pritisci troškova neravnomerno raspoređeni po industrijama, kaže Brus Pang, šef za makro i strategijska istraživanja u analitičkoj kompaniji Čajna Renesans, dodajući da to znači da će se preduzeća suočiti sa različitim vrstama uticaja na njihove profitne marže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.