U trendu

Inflacija u Kini u maju 2,7 odsto međugodišnje

PEKING – Inflacija u Kini je nastavila rast u maju dostigavši najviši nivo u 15 meseci od 2,7 procenata međugodišnje, pogurana skokom cena hrane i konstantnim poskupljenjem svinjskog mesa, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cene hrane u Kini porasle su u maju za 7,7 procenata u odnosu na 2018. godinu, dok su neprehrambeni proizvodi poskupeli za 1,7 odsto na godišnjem nivou, izveštava Rojters.

Najviše je poskupelo sveže voće, čije su cene uzletele za 26,7 procenata u maju u odnosu na prošlu godinu zbog faktora vezanih za vremenske prilike. U odnosu na april, cene svežeg voća su u maju bile više za 14,8 posto.
Uporan rast u ovoj godini beleže i cene svinjskog mesa u Kini, pošto afrička svinjska kuga desetkuje domaći svinjski fond. Cene svinjetine su u maju povećane za 18,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, naveo je zavod za statistiku.

Kineska vlada je ranije ove godine saopštila da se očekuje da će cene kineske svinjetine skočiti za više od 70 odsto u odnosu na godinu ranije, ali analitičari kažu da nema mesta panici jer će potrošači jednostavno preći na konzumiranje drugih vrsta mesta, kao što su piletina, govedina…

Istovremeno, inflacija prozivođačkih cena (PPI) u Kini – merilo profitabilnosti industrije- porasla je za 0,6 posto u maju na godišnjem nivou, što je u skladu sa prognozama, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.