U trendu

Inflacija u SAD 5,0 posto u maju, najviĆĄa u 13 godina

NJUJORK – PotroĆĄačke cene u SAD su ubrzale rast u maju na 5,0 međugodiĆĄnje, ĆĄto je najviĆĄa stopa u poslednjih gotovo 13 godina, a inflatorni pritisci i dalje jačaju u američkoj ekonomiji, saopĆĄtilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DĆœons predviđali su stopu inflacije od 4,7 odsto, prenosi CNBC.

Majski rast potoơačkih cena u SAD je najveći od avgusta 2008. godine kada je inflacija iznosila 5,3 procenta, neposredno pre nego ơto je finansijska kriza gurnula SAD u prvu veliku recesiju od Velike depresije.

Na mesečnom nivou, američka inflacija je porasla u maju za 0,8 procenata, dok je bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrtane i energije, iznosila 0,7 odsto.

Mada je pokazatelj inflacije za maj znatno iznad bilo kojeg zabeleĆŸenog od finansijske krize 2008/09, Federalne rezerve (FED) ova cifra ne zabrinjava. Zvaničnici američke centralne banke smatraju da je trenutni rast rezultat privremenih faktora koji će, kako godina bude odmicala, nestajati.

Takođe ukazuju na činjenicu da rast inflacije izgleda visok zbog poređenja sa periodom od pre godinu dana, kada je veći deo ekonomske aktivnosti bio ograničen merama uvedenim zbog pandemije.

Shodno tome, akteri na trĆŸiĆĄtu kapitala uglavnom ne očekuju da će FED reagovati na najnoviji podatak o inflaciji kada sledeće nedelje bude razmatrao monetarnu politiku, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar