U trendu

Inflacija u SAD 5,0 posto u maju, najviša u 13 godina

NJUJORK – Potrošačke cene u SAD su ubrzale rast u maju na 5,0 međugodišnje, što je najviša stopa u poslednjih gotovo 13 godina, a inflatorni pritisci i dalje jačaju u američkoj ekonomiji, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su stopu inflacije od 4,7 odsto, prenosi CNBC.

Majski rast potošačkih cena u SAD je najveći od avgusta 2008. godine kada je inflacija iznosila 5,3 procenta, neposredno pre nego što je finansijska kriza gurnula SAD u prvu veliku recesiju od Velike depresije.

Na mesečnom nivou, američka inflacija je porasla u maju za 0,8 procenata, dok je bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrtane i energije, iznosila 0,7 odsto.

Mada je pokazatelj inflacije za maj znatno iznad bilo kojeg zabeleženog od finansijske krize 2008/09, Federalne rezerve (FED) ova cifra ne zabrinjava. Zvaničnici američke centralne banke smatraju da je trenutni rast rezultat privremenih faktora koji će, kako godina bude odmicala, nestajati.

Takođe ukazuju na činjenicu da rast inflacije izgleda visok zbog poređenja sa periodom od pre godinu dana, kada je veći deo ekonomske aktivnosti bio ograničen merama uvedenim zbog pandemije.

Shodno tome, akteri na tržištu kapitala uglavnom ne očekuju da će FED reagovati na najnoviji podatak o inflaciji kada sledeće nedelje bude razmatrao monetarnu politiku, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.